Spotkania przy kawie to te okazje, podczas których każda gospodyni przechodzi prawdziwy test umiejętności i wyczucia stylu. Ze względu na swoją powszechność, nie przywiązuje się im zbyt dużej uwagi, co jest poważnym błędem. O ile bowiem poprowadzenie spotkania przy obiedzie jest stosunkowo proste, a także można się do niego dłużej przygotowywać, o tyle spotkania przy kawie przynajmniej pozornie nie wymagają nadmiernego wysiłku. Nic bardziej mylnego, można powiedzieć, widząc stoliki kawowe przygotowane niezgodne z zasadami dobrego wychowania. Tymczasem to właśnie spotkania przy filiżance kawy są najlepszą formą spotkań towarzyskich i biznesowych, podczas których można omówić najważniejsze kwestie i zagadnienia. Dlatego tak bardzo ważna jest odpowiednia oprawa tej konwersacji.

Minimalizm lepszy od przesytu

Filiżanka z gorącą kawą.

Filiżanka z gorącą kawą.

Niezależnie od tego, czy spotkanie przy kawie wynikło z przyczyn biznesowych, czy towarzyskich, pamiętać należy o najważniejszej zasadzie: minimalizm jest najlepszym wyborem podczas nakrywania stolika kawowego. Biały obrus, liczne ozdoby i dodatki zdecydowanie nie są wskazane. W zależności od rodzaju stolika do kawy można pokusić się co najwyżej o nienachalny bieżnik i wąski wazon z pojedynczymi, skromnymi kwiatami. W przypadku bardziej ozdobnych stolików do kawy nawet bieżnik okaże się przesadą.

Prawdziwą ozdobą stolika kawowego jest użyta zastawa. Nawet jeśli na co dzień korzysta się z dużego kubka, w którym pije się ulubioną kawę, na czas spotkania lepiej zastąpić go delikatnymi filiżankami. Na stoliku nie powinno również zabraknąć mlecznika i cukierniczki. To pierwsze warto umieścić na pasującym spodku, ponieważ mleko ma tendencję do kapania na blat, a lepiej uniknąć nieestetycznych, białych plam. Co najważniejsze, wszystkie elementy zastawy muszą do siebie pasować. Korzystamy wyłącznie z jednego kompletu, nie zaś z kilku, wybierając te elementy zastawy, które najbardziej nam się podobają. Tylko dzięki temu zostanie zachowana harmonia i pokazany dobry gust pani domu. Skorzystanie z kilku różnych kompletów może zostać źle odebrane, bowiem gość nie będzie długo się zastanawiał nad taką, a nie inną decyzja gospodyni. Może uznać, że w domu, w którym gości, nie ma jednego pełnego kompletu, co bardzo źle świadczyłoby o organizującej spotkanie.

Zastawa najlepszą ozdobą

Porcelanowa filiżanka do kawy - Dama i Styl.

Porcelanowa filiżanka do kawy – Dama i Styl.

W zakresie samych elementów zastawy, jakie powinny znaleźć się na stole, również nie można posuwać się do przesady. Spotkanie przy kawie to nie wystawny obiad złożony z przystawek, kilku dań i deseru. To przede wszystkim okazja do wypicia kawy. W związku z tym niezbędne stają się akcesoria służące temu celu. Mowa oczywiście o filiżankach, które obowiązkowo podaje się na spodeczku z małą łyżeczką umieszczoną na nim. Oprócz filiżanek na każdym stoliku kawowym powinna znaleźć się cukierniczka z osobną, najlepiej nieco bardziej zdobioną łyżeczką. Na jej wypełnienie rekomenduje się cukier biały, sypany, najlepiej drobno mielony. Absolutnie zabronione jest oferowanie sztucznych słodzików. Opcjonalnie można pozwolić sobie na cukier w kostkach z obowiązkowymi doń szczypczykami.

Zastawę stołową powinien uzupełniać mlecznik na wspomnianym spodeczku do kompletu, a także talerzyki deserowe – po jednym dla każdego z gości. Z uwagi na to, iż podanie samej kawy byłoby poważnym wykroczeniem przeciwko dobremu wychowaniu, zastawę stołową powinien uzupełniać niewielki półmisek na ciastka lub opcjonalnie większy ozdobny talerzyk. Te nie zawsze dołączane są do kompletu filiżanek, dlatego warto poświecić czas na poszukiwania jak najbardziej zbliżonego stylem. Podobnie sytuacja ma się z imbrykiem czy czajnikiem, który nie powinien odstawać stylem od reszty zasady. Niekiedy w ramach danej kolekcji elementy te można dokupić osobno, dzięki czemu wszystko wygląda na jeden komplet.

Jedyny akceptowalny układ

Nawet najpiękniejsza zastawa nie zostanie doceniona, jeśli nie zostanie odpowiednio ułożona. Dlatego też tak ważne jest ustawienie zgodne z zasadami savoir vivre’u. Filiżanki i spodeczki do kawy zawsze stawia się przed talerzykiem na ciastka, po prawej stronie. Łyżeczki do kawy powinny leżeć na prawo od filiżanki, na spodku. Serwetka natomiast leży na talerzyku deserowym lub po jego lewej stronie. Może być gładko złożona lub pięknie udrapowana.

Kawa ma znaczenie

Ziarna kawy - Dana i Styl.

Ziarna kawy – Dana i Styl.

Największe znaczenie podczas spotkania przy kawie ma oczywiście sam napój. Utarło się, że kawa podawana jest już nalana do filiżanek. Jeśli przewidujemy, iż spotkanie może być dłuższe i może zaistnieć potrzeba większej ilości płynów, można pokusić się o podanie kawy w imbryku czy czajniku. Jednakże nie sama ilość ma znaczenie. Bardzo ważne jest, by podana kawa nie była mimo wszystko rozpuszczalna. Zdecydowanie w lepszym guście jest kawa mielona parzona, opcjonalnie z ekspresu. Podobnie niekoniecznie dobrym pomysłem będzie skorzystanie z bogatej oferty gotowych kaw cappuccino, które prezentują się dobrze wyłącznie przez kilka pierwszych minut po przygotowaniu.

Sama kawa to nie wszystko

Dwie filiżanki kawy oraz ciasta - zasady podawania kawy.

Dwie filiżanki kawy oraz ciasta – zasady podawania kawy.

Trudno wyobrazić sobie spotkanie przy kawie, na którym podano wyłącznie sam napój. Bardzo wiele osób popełnia błąd i podaje do kawy ciasto, co jest niedopuszczalne. Jedyną postacią słodyczy podawanych do tego napoju są ciastka i czekoladki. Najlepiej z intensywnym aromatem i smakiem kawy komponują się kruche ciasteczka bez mas czy nadzienia oraz czekoladki pakowane w indywidualne opakowania. Dzięki temu smak kawy nie zostanie zakłócony, spotkanie nie będzie wiązało się z ciężkim jedzeniem, a dłonie pozostaną czyste również w przypadku jedzenia czekoladek, co zapewnią indywidualne opakowania. Co bardzo ważne, zarówno ciasta jak i czekoladki powinny być przygotowane przed przyjściem pierwszego gościa, mianowicie rozłożone w sposób uporządkowany na talerzyku czy niewielkim półmisku. Nie można tego zrobić jednak na wiele godzin przed spotkaniem, bo utracą kruchość. Równie istotne jest rozdzielenie ciastek i czekoladek – koniecznie muszą znaleźć się na odrębnych talerzykach.

Wszystkie te zasady sprawią, że każde spotkanie przy kawie stanie się idealną okazja do towarzyskiej rozmowy lub spotkania biznesowego. I w jednym, i w drugim przypadku gość pozostanie pod wrażeniem umiejętności i wyczucia smaku gospodyni.